Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 117 чоловік

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

Дата: 22 лютого о 09:47, Оновлено 22 лютого о 10:09
Автор: Дідич А. М.
91 перегляд

«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота схованка його духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, досвід, почування». (Панас Мирний)

        21 лютого - Міжнародний день рідної мови, який  запровадили в 1999 році на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою привернення уваги світової прогресивної спільноти до важливої ролі мови в розвитку освіти, культури, для консолідації суспільства.

       З метою формування в учнів здатності до мовної самоідентифікації, виховання в них патріотизму,  гордості за свою Батьківщину, поглиблення знань про красу і багатство української мови, збагачення їхньої лексики  це  свято щорічно відзначається  і у Дмитрівському академічному ліцеї «Перспектива».  Цьогоріч учителями-словесниками було організовано і проведено різні заходи.

      Години спілкування на тему «Історія Міжнародного дня рідної мови», «З мовою в серці» вкотре підкреслили роль і значення рідної  мови в житті народу та надали інформацію дітям про святкування Міжнародного дня рідної мови у світі.

      З  метою  повторення і закріплення  знань з орфографії, синтаксису, пунктуації, збагачення словникового запасу учнів, розвитку їх пам'яті, уваги, спостережливості, виховання в них культури мовлення, формування любові до української мови, до рідного краю учні 5-х -11-х класів долучилися до написання диктантів: «Душа нації», «Чарівна сила рідної мови».

У ході мовознавчих вікторин «Знай нашу!» учні 5-х-9-х класів змагалися на краще знання рідної мови, «розминалися» жартівливими мовними питаннями, редагували словосполучення, добирали до запозичених слів українські відповідники. Всі учасники були активними і завзятими, вікторини показали, що наші учні люблять, поважають та хочуть вчити рідну мову.

Родзинкою свята мала стати година української пісні «Рідна мова піснею стала», проведена у 7-А класі, яка була спрямована на формування в учнів розуміння того, що українська мова та українська пісня – це наші скарби, наша історія, без чого не може існувати ні народ, ні Україна як держава. Учні 7-8 класів із нетерпінням чекали заходу, хотіли послухати мелодійну, красиву, багату ліричну українську  пісню та ще й у виконанні своїх однокласників під супровід гітар. Володимир Петрович Бубир, директор будинку культури та  керівник гурту, теж бажав почути своїх вихованців - членів літературно – музичної студії: Аню Мельниченко, Валерію Кузко, Сашу Гольніву, Аліну Ходаківську, Настю Махненко та Діму Маслова серед однолітків у цей святковий день, їхнє злагоджене, колективне виконання. Та, на жаль, повітряна тривога завадила провести повністю захід.

Сьогодні учні ще раз пересвідчилися в тому, що мова – запорука існування народу, нації. І нашому поколінню випало складне і відповідальне завдання – відродити українську мову, українську державність, націю, і  це – наш святий обов’язок.

  

     Тож любімо, поважаймо, та вдосконалюймо  нашу мову, адже мова, як і Україна, – у нашому серці, і починається вона із кожного з нас!

ФОТО

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.